Monday, May 4, 2009

Resipi steak

Bahan-bahan utk perap daging

sos tiram
bawang puteh
lada hitam
serbuk paprika
serbuk rosemary
lepas perap dlm 1 jam atau lebih. daging tu bolehlah digrill dlm kuali burger, kalau tak de kuali burger kuali biasa pun leh gakk.. kalau ada kuali non stick tu lagi bagus.
bahan utk sos
sos tiram
lada hitam
bawang puteh
air rebusan daging or tulang or apa-apa jelah(kalu tak de masukkan air paip jelah...)
tepung jagung
daun bay

tumis bawang puteh hingga kekuningan, masukan daun bay, pastu masukkan air rebusan (bawang puteh tu jgn blend, tak sedap., ketuk sekali ngan kulit) masukan sos tiram dan lada hitam. kalu suka boleh masukkan lada sulah skit, rosmery & paprika.masukan garam,@ apa perasa yg puans suka (aji ke gula ke, i tak buh gula, husband i x suka, ) Bila dah mendidih masukan tepung jagung yg dah dibancuh ngan air, sambil kacau, kalau tak kuah tu akan berketul. kalau suka kuah pekat lebihkan tepung jagung, kalau tak suka pekat buh skit je. Kalau nk campur sayur lam sos ni pun leh gak. i suka campur carrot and cendawan butang (dlm tin). kalau nk buh sayur buh kt last-last, kalu buh awal2 nanti jadi bubur plak.

** serbuk paprika tu dah ada rasa garam, ajinomoto dan cili. rasa dulu sebelum buh garam. karang terjengil mata husband u all.

SELAMAT MENCUBA!!!!!

No comments: